top of page

Profesyonel Web Site Tasarımı Nasıl Yapılır?


Teknoloji çağı olan günümüzde internet oldukça büyük önem teşkil etmekte ve günden güne yenilikçi ve modern değişimler çerçevesinde güncellenmektedir. Yediden yetmişe herkesin evlerine kadar girmiş bulunan internet, özellikle 21. yüzyılda çok önem kazanmış durumdadır. İnternetin giderek popülerleşmesiyle birlikte web siteleri de oldukça öne çıkmakta ve dünyanın pek çok farklı köşelerinde yaşayan insanları birbirine bağlamaktadır. Diğer birçok farklı yabancı ülkelerde olduğu gibi ülkemiz olan Türkiye’de de günden güne önemi artmakta olan web sitesi sektörü, profesyonel web tasarımı olgusu ile giderek değişmekte ve güncellenmektedir. Dünyanın pek çok farklı köşesinden on binlerce insan internet üzerinden profesyonel site oluşturma alanında çalışmalar gerçekleştirmekte ve bireylerin hizmetine sunmaktadır.


Web sitesi tasarım hizmet alanında dünyanın pek çok farklı köşesinden hizmet veren çeşitli firmalar, birlikte çalışmış oldukları markanın imajını bu web siteleri aracılığıyla önemli ölçüde belirlemektedir. Örneğin; oldukça sade ve nitelikli bilgi barındıran sitelere girmek insanların o firmaya karşı güvenini artırırken, karışık ve arka fonda birçok farklı uygulamayla birlikte çalışan web siteleri bireye karşı çok olumsuz etkiler sunabilmektedir. Bu durum da bu web sitelerinin tercih edilme ve tıklanma oranını çok büyük ölçüde etkilemekte ve popülaritesini de büyük oranda belirlemektedir. Bu anlamda web site tasarımı, alanında lider firmalar için oldukça büyük önem teşkil etmekte ve bundan dolayı da internet site tasarımcılarını işinin ehli ve yetkin kişilerden seçmektedirler.


Web Site Tasarım Alanında Önemli Noktalar


Web site tasarımı oldukça önemli bir çalışma disiplinidir ve birçok üniversitede de sadece bu işler için özel bölümler oluşturulmuştur. Günümüzde oldukça popüler olan ve geniş bir iş ağını da bünyesinde barındıran profesyonel web site tasarım sektörü, çok büyük meblağlarda paraların harcandığı ve aynı oranda ücretler kazanılan bir tür teknolojik oluşumdur. Profesyonel web site oluşturma sektörü denildiği zaman dünya çapında birçok farklı firma aklımıza gelmektedir. Bu firmalar, dünyaya web site tasarım hizmetleri alanında çeşitli hizmetler sunmaktadır. Bu firmalar, dünya genelinde büyük bir popülariteye sahip dev şirketlerle sinerji içerisinde çalışmakta ve çeşitli web site tasarım işlerini de sektörün amacına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Günümüzde birçok insan web tasarım nedir sorusunun cevabını merak etmekte ve bu anlamda kayda değer bilgiler almayı amaçlamaktadır. Web site oluşturma alanında oldukça nitelikli ve profesyonel hizmetleri ile öne çıkan bu markalar, küreselleşen dünyada önde gelen firmaların da en başında yer almaktadır. Genel anlamda baktığımızda profesyonel site kurmak için çeşitli alanlarda birçok farklı hizmetleri direkt olarak veren bu firmalar, farklı büyük markalarla birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Bu ve buna benzer birçok farklı sektörlerde olduğu gibi profesyonel web site tasarım alanlarında da çok önemli temel unsurlar bulunmakta ve göz ardı edilmemesi gereken çeşitli ipuçları yer almaktadır.


Profesyonel Web Site Tasarımında Temel Unsurlar


Bir web sitesinin tasarımında pek çok unsurun oldukça farklı ve önemli yerleri bulunmaktadır. Öncelik olarak web sitesini ziyaret eden bireylerin ilk dikkat edeceği şey olan görsellik, çok büyük önem arz etmektedir. Görselliği güzel olan ve göze hitap eden tasarımlar, söz konusu web sitesine firmanın amacına çok daha uygun bir işlevsellik kazandıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da tasarım özgünlüğüdür. Benzer tasarımlar bireylere çok daha sıkıcı gelecek ve sitenin amacına ulaşma olasılığını düşürecektir. Bunlara ek olarak erişim kolaylığı ve işlevsellik de oldukça büyük önem arz eden hususların başında gelmektedir. İnternet sitesinin oluşumunda düzen, renk, genel grafik düzeni, font ve web site içeriği çok önemli detayların başında gelmektedir. Web sitesi içerisinde kullanılan metin ve grafiklerin göze hitap etmesi oldukça önemlidir. Gözü yormayacak ve ilk bakışta hoş görünen düzenler, bireyleri web sitesine çekecek ve sitenin kendi sektörü içerisindeki amacına çok daha hızlı bir şekilde ulaşmasını da sağlamış olacaktır. Web sitesi içerisinde aranan içeriğe hızlı ve pratik bir şekilde ulaşılabilmesi de oldukça önemli bir etkendir. Bu ve buna benzer özellikler, kişinin söz konusu web sitesinde çok daha fazla vakit geçirmesine olanak tanır. Web sitesi için diğer bir önemli nokta da internet sitesinin renkleridir. Her ne kadar önemsiz bir detay gibi görünse de renkler, bir web sitesinin tıklanma sayısını büyük ölçüde artıran detayların başında gelir. Renk seçimi, genel anlamda kişinin isteğine bağlıdır ve bu seçim temel olarak firmanın imajını da büyük ölçüde etkiler. Doğru kullanılan ve amacına en iyi şekilde hizmet eden renkler, firmanın kurumsal kimliğini yansıtan sayılı detayların da başında gelir.



Web Site Tasarımında Görsellik ve İşlevsellik



Web site tasarımında oldukça büyük bir öneme sahip olan diğer bir etken de grafiklerdir. Gözü yormayan ve web sitesinin açılma hızına da olumsuz yönde direkt bir etkisi olmayan grafiklerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bu gibi seçimler web sitesinin tercih edilme oranını çok önemli ölçüde artırır. Bu anlamda bu başlık içerisinde çeşitli grafikler, logolar, fotoğraflar ve simgeler incelenebilir. Bu ve buna benzer çeşitli eklemeler, hem web sitesini olumlu anlamda geliştirmekte hem de siteye ek olarak çeşitli nitelikler kazandırmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da söz konusu firmanın hizmet verdiği sektörün amacına uygunluktur. Sektörün amacına uygun olarak hizmet veren web sitesi, gereksiz bilgi ve donanımlardan uzak bir şekilde hizmet hayatına devam edebilir ve kişileri en doğru ve en hızlı şekilde istedikleri bilgiye ulaştırır. Bu yönden ziyaretçi sayısını da önemli ölçüde artırma kapasitesine sahip olan bu tarz web siteleri, amacına en uygun şekilde hizmet etmekte ve ziyaretçilerine de en iyi bilgiyi en hızlı şekilde sunmaya çok önem vermektedir. Bunun yanı sıra web sitesinin en popüler arama motorlarında da formatına uygun olması çok büyük önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda web sitesinin format yapılandırması ve yazılmış olduğu yazılım dili de esasından en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Sonuç olarak web sitesi tasarımında, görsellik ve işlevselliğin birleştirilerek ortaya en başarılı işin çıkarılması esastır. Çünkü bu bahsetmiş olduğumuz iki farklı temel unsur birbirini tamamlamakta ve birinin eksik olması durumunda web sitesi anında gözden düşebilmektedir. Yani web sitesi içerisinde hem her türlü bilgi, yazı ve grafik gibi içerikler yerli yerinde olmalı hem de bu içerikler web sitesini ziyaret eden kişi için en uygun şekilde ve en pratik yerlerde konumlanmalıdır. Bu kriterlerle beraber ulaşılmak istenen amaca en uygun şekilde hareket eden web siteleri, çok kısa bir süre içerisinde büyük oranda başarı elde edebilmekte ve oldukça popüler siteler haline gelebilmektedir. Web site tasarımı yapılırken alanında dev markaların kendi firma web sitelerini nasıl tasarlamış olduğuna dikkat edilmeli ve profesyonel anlamda web site tasarımları nasıl yapılır bu gibi web sitelerinden doğrudan bilgi edinilmelidir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page