Sosyal Medya Kasım Ayının Önemli Günler Takvimi (2021 Güncel)
Dijital medya için özel ve önemli günler takviminin yeri farklıdır. Sosyal medya içerik üreticileri için neredeyse kutlanmayan bir gün...
Sosyal medya yönetimi, Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayınladığınız içeriği oluşturma, yayınlama ve analiz etme ile bu platformlardaki kullanıcılarla etkileşim kurma sürecidir. Ücretsiz ve ücretli araçların yanı sıra profesyonel sosyal medya yönetimi hizmetleriyle sosyal medya yönetimini kolaylaştırabilirsiniz.
Sosyal Medya Danışmanlığında Ayrıcalıklarınız
Sosyal medya yönetimi, sizlere çeşitli avantajlar sunar. Öncelikle pazarlama bütçeniz ne olursa olsun, sosyal medya uygun maliyetli bir girişimdir. Sosyal medya ağlarına katılmak, içerik yayınlamak, kullanıcı yorumlarına yanıt vermek ve daha fazlası ücretsizdir. Reklamcılık bile, hedef kitlenize ulaşmak ve çevrimiçi bir takipçi oluşturmak için karlı bir kanal sunar. Ayrıca sosyal medya yönetimi ile, Facebook'tan LinkedIn'e kadar sosyal medya ağları sizi dünyanın her yerinden kullanıcılarla buluşturabilir. Geleneksel pazarlama ve reklamcılık erişim ve maliyet açısından sosyal medyaya yetişemez. Bu nedenle sosyal medya yönetimi işletmeler için bir zorunluluktur.
Diğer taraftan sosyal medyayı pazarlama stratejinize dahil etmek, pazarlama girişimlerinizi kullanıcı davranışıyla uyumlu hale getirmenize olanak tanır. Bu da sosyal medya yönetiminin diğer reklam türlerine göre işletmelerin performansını çok daha fazla yükseltmesine sebep oluyor.
Bir marka ilgili tüm dijital çalışmalarda yapmanız gereken en önemli şey doğru brief çözümlemektir. Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Sorusuna cevap olarak ilk başlığı brieften yana kullanmamızın bir önemli sebebi var. Doğru brief çözümlemek, izleyeceğiniz yol haritasını yaratmak anlamına gelir. Markanın hedef kitlesi, güçlü – zayıf yanları, geliştirilebilir tarafları,marka dili, hedefleri, amaçları ve daha birçok kritik bilgiyi doğru brief ile bulabilirsiniz. Markanızın etkili bir briefi zaten size iletilmiş ise yapmanız gereken birkaç panel ve araştırma yardımı ile detaylandırmak olacaktır. Ancak tüm sorularınıza cevap verebilecek bir briefiniz yoksa, kendi briefinizi kendiniz yaratmalısınız. Bu hem markaya dair her şeyi hızlıca gözden geçirmenizi sağlayacak hem de kontrollü bir planlama yapmanızı kolaylaştıracaktır. İşe markanın hedefleri ve mevcut durumunu analiz ederek başlayabilirsiniz. Hedef kitle çalışmalarına geçtiğinizde hangi hedef kitle potansiyeli ile markanın hedeflerine ulaşabileceğini göz önünde bulundurun. Tüm süreçleri barındıran briefe sahip olmaya çalışın. Pazarlama hedefleri, satış stratejileri, ürün yönetimi ve bütçe gibi konulara hakim olduğunuzdan emin olun.
Brief sürecini tamamladıktan sonra, sosyal medya yönetimi nasıl yapılır sorusunun ikinci önemli cevabına geçebilirsiniz. Analiz edin! Markayı, markanın rakiplerini yakın merceğe alıp durum tespitleri yapın. Rakiplerinin kimler olduğunu, hangi strateji ile yönetim yaptıklarını, kendilerini nasıl konumlandırdıklarını gözlemleyin. İş birliği yaptıkları markaları, içerik planlamalarını, takipçileri ile iletişimlerini ve tasarımlarını analiz edin. Hangi mecraları kullandıklarını, ne sıklıkla paylaşım yaptıklarını, hangi özelliklerini ön plana çıkardıklarını keşfedin. İkinci adımınız, rakip analizlerinizden elde ettiğiniz verileri markanız için uygulanabilir hale getirmek olsun. Eksik taraflarınızı ve güçlü taraflarınızı belirleyip sosyal medya yönetimlerinde doğru şekilde kullanın. Rakip analizleri bir kez yapılınca tamamlanan süreçler değildir. Bir rutin belirleyip sürekli güncel araştırmalar yapın. Sektörünüz ne olursa olsun rakiplerinizi her zaman yakından takip edin. Analiz sonuçlarınıza göre gerçekleştireceğiniz operasyonlarda asla ama asla taklitçi durumuna düşmeyin. Özelleştirin, markanızı benzersiz yapmak için rakiplerinizden esinlenerek özgün içerikler yaratın.
Sosyal medya yönetimi nedir nasıl yapılır sorusunun en önemli cevaplarından biri de dijital strateji planı hazırlamaktır. Yönettiğiniz mecra ne olursa olsun mutlaka her zaman bir dijital strateji planınız olsun. Brief çözümlemeleriniz ve rakip analizlerinizle bu sürecin bir kısmını zaten tamamladınız. Şimdi bu bilgileri etkili yöntemler keşfederek plana dökmekte. Rutin oluşturmaya ve dinamik bir yapı kurmaya dikkat edin. Planlarınız içerisine kampanya içeriklerini, günlük haftalık ve aylık operasyonları, öne çıkan özellikleri ve marka bilinirliği için tanıtım içeriklerini dahil edin. Hem algoritmaların hem de hedef kitlenizin talepleri olduğunu unutmayın. Her zaman beklentileri karşılayan ve sorulara cevap veren planlamalar yapın. İçerik yönetimi, bütçe çalışmaları ve paylaşım saati gibi değerlerinizi bu planlamada bir araya getirin. Hazırladığınız planda stratejinizi geliştirmeye ve değiştirmeye olanak tanıyın. Belirli yeniliklerle sayfanızı canlandırın. Hedeflerinizi plana döktükten sonra ne kadarını gerçekleştirip ne kadarında geride kaldığınızı tespit edin. Tekrar analiz aşamasına dönerek yeniden araştırmalar yapıp gerekirse stratejik planlarınızı değiştirin.
Takipçileriniz için en önemli değişken içeriklerinizdir. Eğer yeteri kadar ilgilerini çekmeyi başarırsanız sadık bir takipçi kitlesine sahip olabilirsiniz. İçeriklerinizi yönetmeden önce hedef kitlenizi gerçekten tanımladığınıza emin olun. İçerik planlamalarınıza mutlaka video paylaşımları dahil edin, markanız için video içerikleri üretin. Markanızın tarzına uygun renk tonları kullanarak reklam çalışmaları yapın. İçeriklerinizi sadece satış üzerine kurgulamamanız gerektiğinizi unutmayın; ilham verin, eğlendirin ve dikkat çekin. İçeriklerinizi çeşitlendirin, artık kimse sadece ürün görmek istemiyor. Dahası, sadece ürün odaklı paylaşımlar hazırlarsanız takipçileriniz sizden vazgeçecektir. Sektörünüzle ilgili mini bilgiler, “nasıl yapılır?”, “nedir?” İçerikleri, soru cevap gönderileri, mini oyunlar, çekilişler ile planlarınıza renk katın. Markanızın etkiletişim ve erişim değerleri için yaratıcı olmaya özen gösterin.