top of page

Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

Sosyal medya pazarlaması terimi, bir şirketin ürün ve hizmetlerini pazarlamak için sosyal medya ve sosyal ağların kullanımını ifade eder . Sosyal medya pazarlaması , şirketlere mevcut müşterilerle etkileşim kurmanın ve yeni müşterilere ulaşmanın bir yolunu siunarken, arzu ettikleri kültür, misyon veya tonu tanıtmalarına izin verir. Sosyal medya pazarlaması, pazarlamacıların çabalarının başarısını izlemelerine olanak tanıyan amaca yönelik veri analizi araçlarına sahiptir.





Önemli Çıkarımlar

Sosyal medya pazarlaması, bir şirketin ürün ve hizmetlerini pazarlamak için sosyal medyayı ve sosyal ağları kullanır.Şirketlerin kültürlerini, misyonlarını veya tonlarını tanıtırken mevcut müşterilerle etkileşim kurmalarına ve yenilerine ulaşmalarına olanak tanır. Facebook, Twitter ve Instagram gibi ağlar, sosyal medya pazarlamasını yürütmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.


Sosyal Medya Pazarlaması Nasıl Çalışır?

Sosyal medya, birbirimizle bağlantı kurma şeklimiz de dahil olmak üzere toplum olarak çalışma şeklimizi değiştirdi. Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformların yükselişe geçmesiyle birlikte işletmeler de dikkatleri üzerine çekti. Bu siteleri sosyal medya pazarlaması yoluyla ilgi alanlarını ilerletmek için kullanmaya başladılar. Bunun nedeni, bu sitelerin tüketici davranışını değiştirebilmesi.





Sosyal medya web siteleri, pazarlamacıların içeriği tanıtmak ve insanların içerikle etkileşime geçmesini sağlamak için çok çeşitli taktikler ve stratejiler kullanmalarına olanak tanır. Birçok sosyal ağ, kullanıcıların ayrıntılı coğrafi, demografik ve kişisel bilgilerini kullanmanın yolunu açar, bu da pazarlamacıların mesajlarını kullanıcılarda en çok yankı uyandıracak şekilde uyarlamalarını sağlar.




Sosyal Medya İzlem Şirketi Buffer'a göre, sosyal medya pazarlamasının beş temel direği var;

Strateji: Bu adım, hedeflerin, kullanılacak sosyal medya kanallarının ve paylaşılacak içerik türlerinin belirlenmesini içerir.

Planlama ve Yayınlama: İşletmeler, içeriklerinin nasıl görüneceğine dair planlar hazırlamalı (yani videolar olacak mı? Fotoğraflar mı? Ne kadar senaryo olacak?) ve ne zaman platformda yayınlanacağına karar vermelidir.

Dinleme ve Katılım: Kullanıcıların, müşterilerin ve diğerlerinin gönderiler, markalar ve diğer ticari varlıklar hakkında söylediklerini izlemek . Bu, bir sosyal medya etkileşim aracının benimsenmesini gerektirebilir.

Analiz ve Raporlama: Sosyal medyada olmanın bir parçası, gönderilerin ne kadar kapsamda yayıldığını bilmektir, bu nedenle katılım ve erişim raporları çok önemlidir.

Reklamcılık: Sosyal medyada "sponsorlu gönderi" denilen reklamlarda boy göstermek, bir markayı tanıtmanın ve pazarlama alanını geliştirmenin harika bir yoludur.

Kitleler, daha geleneksel pazarlama kanallarından daha iyi bölümlere ayrılabildiğinden, şirketler, sosyal medya pazarlamasını kullanarak kaynaklarını hedeflemek istedikleri kitleye odaklamalarını sağlayabilir. Sosyal medya pazarlamasının (Dijital pazarlamanın bir koludur) başarısını ölçmek için kullanılan metriklerden bazıları şunlardır:


Google Analytics gibi web sitesi raporları

Yatırım getirisi (ROI)

Müşteri yanıt oranları veya müşterilerin bir şirket hakkında gönderileri görme, etkileşime girme oranı. Bir reklam kampanyasının erişimi ve/veya viralliği veya müşterilerin bu içeriği ne kadar paylaştığı oranları da denebilir. İnsanlar dijital çağda bile kendilerine uzanan dokunuşu takdir ediyor, bu yüzden haberi yaymak için sosyal medyaya önemli bir araç.





Beraberinde,Ağızdan Ağıza Pazarlama (Viraller)

Sosyal medya pazarlamasında kullanılan önemli bir strateji, bireysel kullanıcıların aileleri, arkadaşları ve iş arkadaşlarıyla paylaşacakları mesajlar ve içerik geliştirmektir. Bu strateji ağızdan ağza iletişim üzerine kuruludur ve çeşitli faydalar sağlar. Birincisi, mesajın, bir sosyal medya yöneticisinin başka türlü erişemeyeceği ağlara ve kullanıcılara erişimini artırır. İkincisi, paylaşılan içerik , alıcının tanıdığı ve güvendiği biri tarafından gönderildiğinde örtülü bir onay taşır.


Sosyal medya stratejisi, aslen içeriğin oluşturulmasını içerir. Bu, kullanıcının dikkatini çekmesi ve bir ürün satın alma veya içeriği kendi ağlarında başkalarıyla paylaşma gibi istenen bir eylemi gerçekleştirme olasılığını artırması anlamına gelir.


İçerik üreticileri, kullanıcılar arasında hızla yayılmak üzere tasarlanmış viral içerik oluşturur.

Sosyal medya pazarlaması, ayrıca müşterileri ürün incelemeleri veya yorumları gibi kendi içeriklerini oluşturmaya ve paylaşmaya teşvik etmelidir. Bu, pazarlama endüstrisinde "Kazanılmış Medya" olarak da adlandırılır.





Sosyal Medya Pazarlamasının Avantajları ve Dezavantajları

Sosyal medya pazarlama kampanyaları , aynı anda geniş bir kitleye hitap etme avantajına sahiptir. Örneğin, bir kampanya mevcut ve potansiyel müşterilere, çalışanlara, blog yazarlarına, medyaya, genel kamuoyuna ve üçüncü taraf gözden geçirenler veya ticaret grupları gibi diğer paydaşlara hitap edebilir.


Ancak bu kampanyalar, şirketlerin bir başka açıdan mesai harcayabilecekleri engeller de yaratabilir. Örneğin, bir şirketin ürününün tüketicilerin hastalanmasına neden olduğunu iddia eden viral bir video, iddianın doğru veya yanlış olmasına bakılmaksızın şirket tarafından ele alınmalıdır. Halkla İlişkiler departmanları tarafından yürütülen kriz yönetimleri, tam da bu tür içeriklere karşı oluşturulacak bir cephe olarak görülür. Şirket, bu ters PR'a karşı mesajı doğru bir şekilde konumlandırmalıdır.


Bu anlamda Sosyal Medya ajanslarının rolü büyüktür.

İrili ufaklı her boyutta şirketin bu senaryolara karşı kriz yönetebilecek ve pazarlamasını üstlenebilecek bazı partnerlere ihtiyacı vardır. Sosyal Medya Pazarlama ve orantılı olarak içerik üretimi konularında hedef kitle ihtiyaçlarını doğru analiz eden bir partnerle çalışmak sizi bir üst konuma taşıyabilir.


Konsol Reklam, referanslarına kattığı ulusal ve yerel markalarla 10 yıllık sosyal medya geçmişinde bir çok krizi doğru yönetmiş ve pazarlamasını devralmıştır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page